Stedelijk Onderwijs

De Wereldreiziger

kleuter- en lagere school
Reflectie van de directie
Dag van de Leraar 2017

Proef mijn waardering op de 'Dag van de Leraar'[1]

In De Wereldreiziger is het kostbare onderwijs in goede handen met al die boeiende voorlezers, mythische poppenkastspelers, zaaiers van leergierigheid, multigetalenteerde duizendpoten, gedreven coachen, tovenaars van glimlachen, …
Kortom in onze school is elke leerkracht er ééntje uit de duizend.

???

Onze leerlingen en ouders zien hen graag en prijzen hun liefde, geduld, zorgzaamheid, positiviteit en creativiteit. Deze warme, menselijke eigenschappen maken hen naast ‘vakmensen’ ook tot echte ‘mensenmensen’.
Ze doen duidelijk meer dan alleen de leerstof overbrengen. Ze voelen hun kinderen perfect aan, geven schouderklopjes op een moeilijke dag, doen hen openbloeien en zorgen ervoor dat hun leerlingen in zichzelf geloven. Ze zijn de lijm die collega’s bindt en hebben een aanstekelijk energetische vibe.
Onze school is naast een leeromgeving immers ook een leefomgeving. Goede leraren zijn naast straffe professionals dan ook begeesterende mensen die een goede relatie opbouwen met hun leerlingen, ouders en collega’s. En net dát maakt hen tot de superheroes die ik zo sterk waardeer.

Tast, smaak, geur en zicht
Wanneer mensen elkaar willen verwennen, heeft dit altijd met zintuigen te maken. Nu zijn al deze 4 elementen ook terug te vinden in 'voeding'. Het is dus niet zo’n gek idee om mijn ‘appreciatie’ als directeur voor de dagelijkse inzet van mijn leerkrachten uit te drukken in ‘comfort food’.
En omdat pizza steeds schittert tussen de eerste vijf toppers in alle internationale onderzoeken naar de Top 100 van de ‘Comfort Foods’ wordt donderdag 5 oktober ‘Pizza Dag’ in De Wereldreiziger, m.a.w. mijn toppers krijgen een topper.

Beste collega's, lieve schatten, proef mijn waardering en laat het jullie smaken!
???
[1] De 'Dag van de Leraar' is de Vlaamse variant van de internationale World Teachers' Day. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs. "Onderwijs is zowel een mensenrecht op zich als een onontbeerlijk middel om andere mensenrechten te realiseren. Als een hefboomrecht is onderwijs immers het voornaamste hulpmiddel dat volwassenen en kinderen in staat stelt om voor zichzelf op te komen, middelen te verwerven om ten volle deel te nemen aan het leven, zichzelf uit de armoede te halen, mensenrechten en democratie te bevorderen, het milieu te beschermen, …
Meer en meer wordt onderwijs erkend als een van de beste investeringen die een overheid kan doen. Maar het belang van onderwijs ligt niet enkel op praktisch vlak: een goed opgeleide, verlichte en actieve geest, in staat vrij en op vele gebieden rond te dwalen, is een van de vreugden en beloningen van het menselijk bestaan."